SCHRIJFDANS: dansend schrijven? schrijvend dansen?

Vanaf de tweede kleuterklas krijgen onze kleuters wekelijks een uurtje "schrijfdans". Het is een methode om met behulp van muziek, spelletjes en fantasietekeningen een vloeiend handschrift voor te bereiden. We vertrekken vanuit grofmotorische oefeningen met heel het lichaam om dan langzamerhand over te gaan tot kleinere fijnmotorische hand- en vingerbewegingen.

In de tweede kleuterklas ligt de nadruk meer op het ritmisch bewegen, het ontwikkelen van psycho-motorische vaardigheden en ruimtezin en het stimuleren van vloeiende (schrijf)bewegingen. We bewegen ons hele lichaam om vloeiende en hoekige bewegingen te ervaren. In een volgende stap werken we met verschillende materialen zoals verf, natte sponsjes, scheerschuim, wasco, enz... op plastic, op papier, op het bord, ... Kleuters ontdekken op deze manier dat elk materiaal anders aanvoelt en andere mogelijkheden heeft. Ze vinden plezier in het maken van allerlei vormen en in het experimenteren met de materialen.

In de derde kleuterklas wordt er dieper ingegaan op deze bewegingen, de oefeningen worden wat meer verfijnd en de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft wordt gestimuleerd. Ook hier werken we eerst met ons hele lichaam en gaan dan over naar ritmisch tekenen op muziek. Grote bewegingen worden kleiner en complexer, zowel in de lucht als op papier. Door middel van versjes en liedjes doen we pols- en vingeroefeningen. Deze oefeningen bevorderen een vlotte schrijfbeweging en pengreep. En die hebben we nodig om volgend jaar in het eerste leerjaar te leren schrijven!

Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen de kleuters onderling. Terwijl de ene kleuter nog moeite heeft met grofmotorische oefeningen, slaagt de andere kleuter er al in om met potlood of wasco een prachtig kronkelkunstwerkje te maken. Om al onze kleuters zo goed mogelijk te begeleiden en op hun niveau te werken, doen we deze activiteit met een halve klasgroep. Terwijl de ene helft van de klas bij de klasjuf werkt, gaat de andere groep met de zorgjuf "schrijfdansen".

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.