LEVENSBESCHOUWING
In onze school kan je kiezen (vanaf het eerste leerjaar) welke lessen levensbeschouwing je volgt.
Op dinsdag en vrijdag komen de volgende bijzondere leermeesters in elke klas 1u lesgeven:
NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER: Juf Tia
Het doel van een morele opvoeding is het vormen van goede mensen die gelukkig zijn en die optimaal kunnen functioneren in onze samenleving.
In de zedenleerles vertrekken we niet van een autoriteit van buitenaf. Er wordt van uitgegaan dat de mens in zich alle mogelijkheden heeft om zelf, door middel van vrij onderzoek, eigen waarden en normen te kiezen die hem in staat stellen een goed mens te worden. In plaats van erover te leren zullen we zoveel mogelijk trachten attitudes en krachten te ontwikkelen die het kind helpen een eigen persoonlijkheid te vormen en zelf levenshoudingen te kiezen. Creativiteit, fantasie, zelfbewustzijn, gemeenschapszin, communicatie, sensitiviteit, … zijn in die zin belangrijke vormingsdoelen. Om deze doelstellingen efficiënt na te streven maken we zoveel mogelijk gebruik van ervaringsgerichte werkvormen: groepswerk, fantaseren, introspectie, expressie, confrontatie, … (doen, denken, voelen).
In het eerste en tweede leerjaar zijn het vooral lessen rond de ontwikkeling van de eigen persoon die centraal staan (gevoelens, nieuwsgierigheid, klikken, zeuren, bang zijn, …).
In het derde en vierde leerjaar gaan we vaker kijken naar het groepsgebeuren, namelijk ik en de anderen/samenleving (ruzie, vriendschap, agressie, pesten, …).
In het vijfde en zesde leerjaar werken we meer rond wereldproblematiek (Amnesty International, wereldgodsdiensten, kinderrechten, conflicten, …).
Voor meer inlichtingen staat mijn klasdeur altijd voor u open.
KATHOLIEKE GODSDIENST: Juf Isabelle
Het vak rooms-katholieke godsdienst en de godsdienstige benadering van de werkelijkheid wil kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen identiteit. Tot de inhoud van de godsdienstles behoren alledaagse ervaringen van de kinderen.
- Mag ik zijn wie ik ben?
- Ik heb een lichaam met vele mogelijkheden ……maar ik kan niet alles
- Geboorte en groei
- Het jaar in de kerk: Kerstmis, Pasen, …
- Het Jezusverhaal.
In het tweede leerjaar mogen de kinderen indien de ouders dat wensen hun eerste communie doen en in het zesde leerjaar kunnen ze gevormd worden.
ISLAMITISCHE GODSDIENST: Juf Tulay
Thema’s als orde, reinheid, verkeer komen ook aan bod.
PROTESTANTSE GODSDIENST: juf Katrijn
Sinds enkele jaren worden er ook interlevensbeschouwelijke competenties in het kader van dialoog en samenwerking tussen levensbeschouwingen in het leerplan opgenomen.
Leerkrachten LBV werken samen aan projecten waardoor leerlingen elkaars levensbeschouwing leren kennen, met elkaar leren omgaan en oefenen in samenwerking.
In onze school wordt er concreet gewerkt rond de volgende thema's:
Eerste leerjaar: De berenvrienden
De leerlingen ontdekken de symbolen en hun betekenis van de verschillende levensbeschouwingen.
Tweede leerjaar: Vrede in de berenklas
De leerlingen ontdekken dat vrede centraal staat in elke levensbeschouwing en worden gemotiveerd om dit door te trekken in hun eigen leefwereld.
Derde leerjaar: Ik heb een naam
De leerlingen ontdekken de gewoontes en rituelen bij naamgeving in de verschillende levensbeschouwingen.
Vierde leerjaar: Armoede
De leerlingen staan stil bij armoede in Vlaanderen door getuigenissen van leeftijdsgenoten en worden betrokken bij het leven van onze adoptiekindjes uit Guatemala door een voordracht van ‘de Kleine Maya’.
Vijfde leerjaar: De aarde is van waarde
De leerlingen bespreken de klimaatproblematiek met zijn gevolgen en de kijk van de verschillende levensbeschouwingen hierop.
Zesde leerjaar: Apartemensen
De leerlingen beluisteren een komisch verhaal over mensen met een verschillende culturele achtergrond in een groot appartement. Hierbij ondervinden de leerlingen het gevaar van vooroordelen en worden zij aangezet tot verdraagzaamheid tegenover ieder mens.